Skip to main content
LibreTexts - Ukrayinska

9.2: Доктрина і практика

  • Page ID
    52089
  • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}} } \) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!-\!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash {#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)

    ІІ.

    Доктрина і практика Спільнота, спосіб життя, система віри, літургійне дотримання, традиція—християнство - це все це і багато іншого. Кожен з цих аспектів християнства має спорідненість з іншими віросповіданнями, але кожен також має безпомилкові сліди свого християнського походження. Таким чином, корисно, насправді неминуче, порівняно досліджувати християнські ідеї та інститути, пов'язуючи їх з іншими релігіями, але не менш важливо шукати ті особливості, які є однозначно християнськими.

    А. центральні вчення

    Будь-яке явище настільки складне і життєво важливе, як християнство, простіше описати історично, ніж логічно визначити, але такий опис дає деяке уявлення про його постійні елементи та основні характеристики. Одним з таких елементів є центральне місце особистості Ісуса Христа. Ця центральність, так чи інакше, є особливістю всіх історичних різновидів християнської віри та практики. Християни не погодилися у своєму розумінні та визначенні того, що робить Христа відмінним або унікальним. Звичайно, всі вони стверджують, що його життя та приклад слід дотримуватися і що його вчення про любов та спілкування повинні бути основою людських відносин. Значна частина його вчень має своїх аналогів у висловлюваннях рабинів—тобто, врешті-решт, тим, ким він був, або в мудрості Сократа та Конфуція. У християнському вченні Ісус не може бути меншим за верховного проповідника та зразка морального життя, але для більшості християн, які самі по собі не роблять повної справедливості щодо значення свого життя та роботи.

    Те, що відомо про Ісуса, історично розповідається в Євангеліях Нового Завіту Біблії. Інші частини Нового Завіту узагальнюють вірування ранньохристиянської церкви. Павло та інші письменники Писання вважали, що Ісус є відкривачем не тільки людського життя в її досконалості, але й самої божественної реальності. Див. Також Христологія.

    Кінцева таємниця Всесвіту, названа багатьма різними іменами в різних релігіях, називалася «Батьком» у висловлюваннях Ісуса, і тому християни називають самого Ісуса «Сином Божим». Принаймні, в його мові та житті була близькість з Богом і безпосередність доступу до Бога, а також обіцянка, що через все, що Христос був і робив, його послідовники можуть поділитися в житті Небесного Батька і самі можуть стати дітьми Божими. Розп'яття та воскресіння Ісуса, на яке говорили ранні християни, коли говорили про нього як про того, хто примирив людство з Богом, зробило хрест головним фокусом християнської віри та відданості та головним символом рятівної любові Бога-Отця.

    Ця любов є, в Новому Завіті і в подальшому християнському вченні, найбільш вирішальною серед атрибутів Бога. Християни вчать, що Бог всемогутній у пануванні над усім, що на небі і на землі, праведник на суд над добром і злом, поза часом і простором і змінами; але перш за все вони вчать, що «Бог є любов». Створення світу з нічого і створення людського роду були виразами цієї любові, як і пришестя Христа. Класичне твердження цієї довіри до Божої любові прийшло в словах Ісуса, в проповіді на горі: «Подивіться на птахів повітря: вони ні сіють, ні пожинають, ні збираються в комори, і все ж ваш Небесний Батько годує їх. Хіба ви не більше цінності, ніж вони? (Матвія 6:26). Раннє християнство знайшло в таких словах свідчення як особливого стояння чоловіків, так і жінок як дітей такого небесного Батька, і про ще більш особливе становище, яке займає Христос. Ця особлива позиція змусила перші покоління віруючих ранжувати його разом з Отцем - і врешті-решт «Святим Духом, якого Отець [послав] в ім'я [Христа]» - у формулі, яка використовується для здійснення хрещення та в декількох віросповіданнях перших століть. Після суперечок і роздумів ця сповідь прийняла форму вчення про Бога як Трійцю. Див. також Святий Дух.

    Хрещення «в ім'я Отця і Сина і Святого Духа», а іноді, можливо, більш просто «в ім'я Христа», було з самого початку засобом посвячення в християнство. Спочатку, здається, це було введено головним чином дорослим після того, як вони сповідували свою віру і обіцяли змінити своє життя, але це перетворилося на більш інклюзивну практику з хрещенням немовлят. Іншим загальноприйнятим ритуалом серед християн є Євхаристія, або Вечеря Господня, в якій християни діляться хлібом і вином і через них висловлюють і визнають реальність присутності Христа, коли вони вшановують його в спілкуванні віруючих один з одним. У формі, яку вона набула в міру розвитку, Євхаристія стала складною церемонією освячення та обожнювання, тексти якої були поставлені під музику численними композиторами мас. Євхаристія також стала одним із головних пунктів конфлікту серед різних християнських церков, які не згодні щодо «присутності» Христа в освяченому хлібі та вині та про вплив цієї присутності на тих, хто отримує. Див. також Літургія; Маса, Музичні налаштування.

    Ще одним фундаментальним компонентом християнської віри та практики є сама християнська громада — церква. Деякі вчені ставлять під сумнів припущення, що Ісус мав намір заснувати церкву (слово церква з'являється лише двічі в Євангеліях), але його послідовники завжди були переконані, що його обіцянка бути з ними «завжди, до кінця віку» знайшла своє виконання в своєму «містичному тілі на землі», святому католицька (універсальна) церква. Ставлення цієї святої католицької церкви до різних церковних організацій світового християнства є джерелом основних поділів між цими організаціями. Римо-католицизм має тенденцію прирівняти власну інституційну структуру з католицькою церквою, як свідчить загальне використання останнього терміна, і деякі крайні протестантські групи були готові стверджувати, що вони, і вони поодинці, представляють справжню видиму церкву. Однак все частіше християни всіх сегментів почали визнавати, що жодна група не має виключного права називати себе «церквою», і вони почали працювати в напрямку возз'єднання всіх християн. Див. Екуменічний рух; Протестантизм; Римо-католицька церква.

    Б. поклоніння

    Незалежно від його інституційної форми, Спільнота віри в церкві є основним місцем для християнського поклоніння. Християни всіх традицій зробили сильний акцент на приватній відданості та індивідуальній молитві, як навчав Ісус. Але він також прописав форму молитви, загальновідому як молитва Господня, вступні слова якої підкреслюють общинний характер поклоніння: «Отче наш, який є на небесах». Починаючи з Нового Завіту, заявленим днем для спільного поклоніння християнам був «перший день тижня», неділя, в пам'ять воскресіння Христа. Як і єврейський суботній день, неділя традиційно є днем відпочинку. Це також час, коли віруючі збираються, щоб почути читання і проповідування слова Божого в Біблії, брати участь у таїнствах, молитися, хвалити і подякувати. Потреби корпоративного богослужіння відповідали за склад тисяч гімнів, хоралів та співів, а також інструментальної музики, особливо для органу. З 4-го століття християнські громади також будували спеціальні будівлі для свого богослужіння, тим самим допомагаючи формувати історію архітектури. Базиліка; Церква; Ранньохристиянське мистецтво та архітектура; Гімн; Молитва.

    C.

    християнське життя
    Інструкція і заклик християнської проповіді та викладання стосуються всіх тем доктрини та моралі: любові до Бога та любові до ближнього, двох головних заповідей в етичному посланні Ісуса (див. Матвій 22:34-40). Застосування цих заповідей до конкретних ситуацій людського життя, як особистого, так і соціального, не виробляє рівномірності моральної або політичної поведінки. Багато християн, наприклад, вважають все розпивання алкогольних напоїв грішним, тоді як інші - ні. Християн можна знайти як на крайньому лівому, так і крайньому правому від багатьох сучасних питань, а також посередині. Ще можна говорити про християнський спосіб життя, який інформується закликом до учнівства та служіння. Притаманна цінність кожної людини як тієї, яка була створена за образом Бога, святість людського життя і, отже, шлюбу та сім'ї, імператив прагнути до справедливості навіть у занепалому світі - все це динамічні моральні зобов'язання, які християни приймуть, як би не було їх власної поведінки. можуть не доходити до цих норм. Вже зі сторінок Нового Завіту видно, що завдання виробити наслідки етики любові в умовах існування завжди було важким, і що насправді ніколи не було «золотого віку», в якому було інакше.

    Есхатологія

    Є в християнській доктрині, однак перспектива такого часу, виражена в християнській надії для вічного життя. Ісус говорив про цю надію з такою нагальністю, що багато його послідовників явно очікували кінця світу і приходу вічного царства у власному житті. Починаючи з 1-го століття такі очікування мали тенденцію до відливів і відливів, іноді досягаючи лихоманки хвилювання, а в інший час відступаючи до очевидного прийняття світу таким, яким він є. Віросповідання церкви говорять про цю надію мовою воскресіння, нового життя участі у славі воскреслого Христа. Тому християнство можна сказати, що це потойбічна релігія, а іноді це було майже виключно. Але християнська надія також протягом усієї історії церкви служила мотивацією для того, щоб життя на землі повніше відповідало волі Божій, як явлено у Христі. Див. також Катехизм; Есхатологія; Друге пришестя.