Skip to main content
LibreTexts - Ukrayinska

10.6: Бог ісламу

  • Page ID
    52080
  • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}} } \) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!-\!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash {#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)



    Ісламська доктрина Бога ісламу
    підкреслює єдність, унікальність, трансцендентність і повну інакшість Бога. Таким чином, Бог відрізняється від усього, що можуть сприймати людські почуття або що людський розум може собі уявити. Бог ісламу охоплює все творіння, але жоден розум не може повністю охопити або схопити його. Однак Бог проявляється через своє творіння, і через відображення людство може легко розпізнати мудрість і силу, що стоять за створенням світу. Через єдність Бога та його трансцендентність людського досвіду та знань, ісламський закон забороняє уявлення про Бога, пророків та серед деяких мусульман, людей загалом. В результаті цієї віри ісламське мистецтво досягло успіху в різноманітних декоративних візерунках, включаючи форми листя, пізніше стилізовані під арабески та арабською мовою. В сучасний час обмеження на створення образів людей були значно послаблені, але будь-яке ставлення поклоніння до образів і ікон в ісламі категорично заборонено.


    A. ісламський монотеїзм

    Перед ісламом багато арабів вірили в верховного, всемогутнього Бога відповідальні за створення; однак вони також вірили в менших богів. З приходом ісламу арабська концепція Бога була очищена від елементів політеїзму і перетворилася в якісно інше поняття безкомпромісної віри в єдиного Бога, або монотеїзму. Статус арабів перед ісламом вважається одним з незнання Бога, або джахілія, а ісламські джерела наполягають на тому, що іслам приніс повний відрив від арабських понять Бога і радикальну трансформацію арабської віри про Бога.

    Ісламська доктрина стверджує, що іслам монотеїзм продовжує іудаїзм і християнство. Однак Корані та ісламські традиції підкреслюють відмінності між ісламом та пізнішими формами двох інших монотеїстичних релігій. Згідно з ісламською вірою, і Мойсей, і Ісус, як і інші до них, були пророками, дорученими Богом проповідувати істотне і вічне послання ісламу. Правові кодекси, введені цими двома пророками, Десять заповідей і християнські Євангелії, мали різні форми, ніж Коран, але згідно з ісламським розумінням, на рівні вчення вони є одним і тим же вченням. Одержувачів Писань називають людьми книги або людьми з «Писань». Як і євреї та християни до них, мусульмани стали писаннями, коли Бог відкрив їм своє слово через пророка: Бог відкрив Коран пророкові Мухаммеду, наказавши йому проповідувати його своєму народу, а пізніше всьому людству.

    Хоча мусульмани вважають, що оригінальні послання іудаїзму та християнства були дані Богом, вони також вважають, що євреї та християни врешті-решт спотворили їх. Таким чином, самосприймається місія ісламу полягала в тому, щоб відновити те, що мусульмани вважають оригінальним монотеїстичним вченням і витіснити старі правові кодекси єврейських та християнських традицій новішим ісламським кодексом права, який відповідає еволюціонуючим умовам людських суспільств. Так, наприклад, ісламські традиції стверджують, що Ісус був пророком, відкритою книгою якого був християнський Новий Завіт, і що пізніше християни спотворили оригінальне Писання і вставили в нього твердження, що Ісус був сином Божим. Або взяти інший приклад, мусульмани стверджують, що суворі закони, повідомлені Мойсеєм в єврейській Біблії, були доречними для їхнього часу. Однак пізніше Ісус ввів кодекс поведінки, який підкреслював духовність, а не ритуал і закон.

    Згідно з мусульманською вірою, Бог послав Мухаммеда з останнім і досконалим правовим кодексом, який врівноважує духовні вчення з законом, і таким чином витісняє єврейський і християнський кодекси. Згідно з вченням ісламу, ісламський кодекс, який називається шаріатом, є остаточним кодексом, який буде продовжувати задовольняти потреби людства на найрозвиненіших стадіях, протягом усіх часів. У Корані згадується 28 доісламських пророків і посланців, а ісламські традиції стверджують, що Бог послав десятки тисяч пророків різним народам з початку створення. Деякі з Коранічних пророків знайомі з єврейської Біблії, але інші не згадуються в Біблії і, здається, є пророчими діячами з доісламської Аравії.

    Для мусульманської тоді ісламська історія розгортає божественну схему від початку створення до кінця часу. Саме творіння - це реалізація Божої волі в історії. Люди створені для поклоніння Богу, і людська історія перемежовується з пророками, які гарантують, що світ ніколи не позбавлений знань і належного поклоніння Богу. Послання пророків саме по собі розуміється в ісламі як акт милосердя. Бог, творець і стійкий, ніколи не відмовляється від своїх творінь, завжди надаючи людям керівництво, необхідне для їх порятунку в цьому світі і світі, який прийде після цього. Бог справедливий, і його справедливість вимагає інформування людей через пророків про те, як діяти і у що вірити, перш ніж він притягне їх до відповідальності за свої дії та переконання. Однак, як тільки люди отримають вчення пророків і посланців, Божа справедливість також означає, що він покарає тих, хто робить неправильно або не вірить, і нагородить тих, хто робить правильно і вірить. Незважаючи на першість справедливості як невід'ємного атрибута Бога, мусульмани вважають, що найголовнішим атрибутом Бога є милосердя.


    B. Відносини людства до Бога

    Відповідно до ісламської віри, крім відправки пророків, Бог проявляє свою милість у відданості всього творіння служінню людству. Ісламські традиції стверджують, що Бог привів світ у життя на благо своїх істот. Його милість до людства ще більше проявляється в привілейованому статусі, який Бог дав людям. Згідно з Кораном і пізнішими традиціями, Бог призначив людство своїми пороками (халіфами) на землі, тим самим поклавши на них серйозну відповідальність за виконання своєї схеми створення.

    Ісламська концепція привілейованого становища для людства відходить від ранніх єврейських і християнських інтерпретацій падіння з Раю, які лежать в основі християнської доктрини первородного гріха. У біблійному розповіді Адам і Єва падають з Раю в результаті непокори Божій забороні, і все людство виганяється з Раю як покарання. Християнські богослови розробили вчення про те, що людство народжується з цим гріхом своїх перших батьків ще на душі, грунтуючись на цьому прочитанні оповідання. Християни вважають, що Ісус Христос прийшов, щоб викупити людей від цього первородного гріха, щоб людство могло повернутися до Бога наприкінці часу. На відміну від цього, Коран стверджує, що після їх початкової непокори Адам і Єва покаялися і були прощені Богом. Отже, мусульмани вважають, що сходження Адама і Єви на землю з Раю було не падінням, а честю, дарованою їм Богом. Адам і його потомство були призначені Божими посланцями і пороками, і були доручені Богом опіка над землею.


    C. ангели


    Також можна побачити природу стосунків людства до Бога чітко порівнюючи його з ангелами. Згідно з ісламською традицією, ангели створювалися зі світла. Ангел - це безсмертна істота, яка не робить гріхів і служить хранителем, реєстратором справ і сполучною ланкою між Богом і людством. Ангел Гавриїл, наприклад, передав Боже послання пророку Мухаммеду. На відміну від людей, ангели нездатні до невіри і, за винятком сатани, завжди підкоряються Богу.

    Незважаючи на ці риси, ісламська доктрина стверджує, що люди перевершують ангелів. Згідно з ісламськими традиціями, Бог довірив людям, а не ангелам опіку над землею і наказав ангелам поклонитися Адаму. Сатана разом з іншими ангелами поставив під сумнів призначення Богом помилкових людей на почесне становище намісництва. Будучи затятим монотеїстом, сатана не послухався Бога і відмовився поклонитися перед ким-небудь, крім Бога. За цей гріх сатана був приречений ввести людей в оману до кінця світу. Згідно з Кораном, Бог повідомив ангелів, що він наділив людей знаннями, які ангели не могли придбати.


    D. ісламська теологія

    Протягом століть мусульманські богослови обговорювали суб'єкти правосуддя і милосердя, а також інші атрибути Бога. Спочатку ісламська теологія розвивалася в контексті суперечливих дебатів з християнами та євреями. Оскільки їх формулювання основних доктрин ісламу ускладнювалися, мусульманські богослови незабаром звернулися до обговорення різних тлумачень Корану між собою, розвиваючи основи ісламського богослов'я.

    Повторні дискусії між ісламськими вченими щодо природи Бога продовжували вдосконалювати ісламські концепції Божої інакшесті та ісламського монотеїзму. Наприклад, деякі богослови інтерпретували Коранічні атрибуції таких рис, як слух і бачення Бога метафорично, щоб уникнути порівняння Бога з створеними істотами. Ще одна суперечлива богословська дискусія була зосереджена на питанні свободи волі та зумовленості. Одна група мусульманських богословів стверджувала, що, оскільки Бог справедливий, він творить тільки добро, і тому тільки люди можуть творити зло. В іншому випадку, стверджувала ця група, Боже покарання людей було б несправедливим, тому що він сам створив їх злі вчинки. Ця особлива думка була відкинута іншими мусульманськими богословами на тій підставі, що вона обмежує рамки Божого творіння, коли в Корані чітко зазначено, що Бог є єдиним творцем всього, що існує в світі.

    Ще одним спірним питанням було питання про те, чи був Коран вічним або створеним у часі. Богослови, які були присвячені концепції Божої єдності, стверджували, що Коран повинен був бути створений в часі, інакше було б щось таке вічне, як Бог. Ця думка була відкинута іншими, тому що Коран, кінцева влада в ісламі, в багатьох місцях і в однозначних рисах стверджує, що це вічне слово Боже.

    Багато інших богословських суперечок займали мусульманських мислителів протягом перших кількох століть ісламу, але до 10 століття погляди ісламського богослова Аль-Ашарі і його послідовників, відомих як ашарити, переважали і були прийняті більшістю мусульман. Те, як ця школа вирішила питання про вільну волю, полягала в тому, щоб стверджувати, що жоден людський вчинок не може статися, якщо Бог цього не зробить, і що знання Бога охоплює все, що було, є чи буде. Ця точка зору також стверджує, що Божа воля створити силу в людях, щоб зробити вільний вибір. Тому Бог просто притягує людей до відповідальності за свої дії. Погляди аль-Ашарі і його школи поступово стали домінуючими в сунітському, або православному, ісламі, і вони досі переважають серед більшості мусульман. Тенденція сунітів, однак, полягала в тому, щоб терпіти і пристосувати незначні розбіжності думок і підкреслювати консенсус громади в питаннях доктрини.

    Як і у випадку з будь-якою релігійною групою, звичайні мусульмани не завжди були стурбовані детальними богословськими суперечками. Для простих мусульман центральна віра ісламу полягає в єдності Бога і в його пророків і посланців, кульмінацією якого є Мухаммад. Таким чином, мусульмани вірять у Писання, які Бог послав через цих посланців, зокрема правду та зміст Корану. Якими б не були їхні конкретні релігійні практики, більшість мусульман вірять в ангелів, Судний день, небо, рай і пекло.