Skip to main content
LibreTexts - Ukrayinska

3: Філософія релігії

  • Page ID
    51566
  • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}} } \) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!-\!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash {#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)

    Філософія релігії відповідно до Стенфордської енциклопедії філософії - це «філософська експертиза центральних тем і концепцій, що беруть участь у релігійних традиціях». Це давня дисципліна, яка зустрічається в найдавніших відомих рукописах, що стосуються філософії, і стосується багатьох інших галузей філософії, включаючи метафізику, гносеологію та етику.

    Філософія релігії відрізняється від релігійної філософії тим, що вона прагне обговорювати питання, що стосуються природи релігії в цілому, а не розглядати проблеми, породжені певною системою переконань. Він розроблений таким чином, що його можуть здійснювати безпристрасно ті, хто ідентифікує як віруючих або невіруючих.

    Сфера навчання

    Філософія релігії охоплює альтернативні вірування про Бога, різновиди релігійного досвіду, взаємодію між наукою та релігією, природу та масштаби добра і зла, а також релігійні методи лікування народження, історії та смерті. Поле також включає етичні наслідки релігійних зобов'язань, зв'язок між вірою, розумом, досвідом та традицією, концепціями чудесного, священного одкровення, містики, влади та порятунку.

    Філософія релігії відрізнялася від богослов'я, вказуючи на те, що для богослов'я «її критичні роздуми ґрунтуються на релігійних переконаннях». Крім того, «богослов'я відповідає перед владою, яка ініціює своє мислення, розмову та свідчення... [хоча] філософія базує свої аргументи на підставі позачасових доказів».

    Основні теми і проблеми

    Три міркування, які є основними для філософії релігії щодо божеств, є: існування Бога, природа Бога та знання Бога.

    Існування Бога

    Існує кілька основних позицій щодо існування Бога, які можна взяти:

    1. Теїзм - віра в існування одного або декількох божеств або божеств.
    2. Пантеїзм - віра в те, що Бог існує, як і всі речі космосу, що Бог є єдиним і все є Бог; Бог іманентний.
    3. Панентеїзм - віра в те, що Бог охоплює всі речі космосу, але що Бог більший за космос; Бог є одночасно іманентним і трансцендентним.
    4. Деїзм - віра в те, що Бог дійсно існує, але не заважає людському життю і законам Всесвіту; Бог трансцендентний.
    5. Монотеїзм - віра в те, що існує єдине божество, яке керує Всесвітом як окремою і індивідуальною сутністю.
    6. Політеїзм - віра в те, що існують численні божества, які правлять Всесвітом як окремими, так і окремими сутностями.
    7. Генотеїзм - віра в те, що множинні божества можуть існувати, а можуть і не існувати, хоча існує єдине верховне божество.
    8. Генологія - вважаючи, що існують численні аватари божества, які представляють унікальні аспекти кінцевого божества.
    9. Агностицизм - (буквально, не знаючи або без знання) віра в те, що існування або неіснування божеств або Бога в даний час невідомо або непізнаване і не може бути доведено. Більш слабку форму цього можна визначити як просто відсутність впевненості в існуванні чи неіснуванні богів. []
    10. Атеїзм - відмова від віри в існування божеств.
      1. Слабкий атеїзм - це просто відсутність віри в те, що будь-які божества існують.
      2. Сильний атеїзм - це конкретно позиція, що божеств немає.
    11. Апатеїзм - це повна незацікавленість або відсутність турботи про те, чи існує якесь божество або божества.
    12. Можливості

    Це не взаємовиключні позиції. Наприклад, агностичні теїсти вирішили вірити, що Бог існує, стверджуючи, що знання про існування Бога за своєю суттю непізнане. Так само агностичні атеїсти відкидають віру в існування всіх божеств, стверджуючи при цьому, що існують чи ні такі сутності, за своєю суттю є непізнаним.

    природне богослов'я

    Спроба надати докази або аргументи на користь існування Бога є одним з аспектів того, що відомо як природне богослов'я або природний теїстичний проект. Ця нитка природного богослов'я намагається виправдати віру в Бога незалежними підставами. Існує багато філософської літератури про віру (особливо фідеїзм) та інші предмети, як правило, вважаються поза сферою природного богослов'я. Можливо, більшість філософії релігії ґрунтується на припущенні природної теології, що існування Бога може бути виправдане або виправдане на раціональних підставах. Існували значні філософські та богословські суперечки щодо видів доказів, обґрунтувань та аргументів, які підходять для цього дискурсу.

    Філософ Елвін Плантінга змістив свою увагу на виправдання віри в Бога (тобто ті, хто вірить в Бога, з будь-яких причин, раціональні в цьому) через Реформовану епістемологію, в контексті теорії ордера та належної когнітивної функції.

    Інші реакції на природне богослов'я - це реакції Вітгенштейнських філософів релігії, особливо Д.З. Філліпса. Філліпс відкидає «природне богослов'я» та його доказовий підхід як заплутаний, на користь граматичного підходу, який досліджує значення віри в Бога. Для Філліпса віра в Бога - це не судження з певною істинною цінністю, а форма життя. Отже, питання про те, чи існує Бог, плутає логічні категорії, які керують теїстичною мовою, з тими, що керують іншими формами дискурсу (насамперед, науковим дискурсом). На думку Філліпса, на питання про те, чи існує Бог, не може бути «об'єктивно» відповісти філософія, оскільки категорії істини та брехні, які необхідні для задання питання, не мають застосування в релігійних контекстах, де релігійна віра має свій сенс і сенс. Іншими словами, на питання не можна відповісти, оскільки його не можна задати, не вступаючи в плутанину. Як бачить Філліпс речі, робота філософа полягає не в дослідженні «раціональності» віри в Бога, а в з'ясуванні її значення.

    проблема зла

    Основні статті: Проблема зла і Теодиція

    Проблема зла - це питання про те, як примирити існування зла з існуванням божества, яке в абсолютному чи відносному відношенні є всемогутнім, всезнаючим і вседоброзичливим. Аргумент від злих спроб показати, що співіснування зла і такого божества малоймовірне або неможливе, якщо поставити його в абсолютному вираженні. Спроби показати протилежне традиційно обговорювалися під заголовком теодициї.

    природа Бога

    Існує багато розумінь терміна «Бог». Він, як правило, відрізняється не тільки від релігії до релігії, але і від людини до людини, які поділяють ті ж релігійні переконання. Тому важко визначити «Бог» або перерахувати повний набір характеристик (природи) Бога, який застосовується до всіх релігій.

    Заради простоти поняття «Бог» часто описується філософами релігії як «1». Всезнаючого, 2. Всесильний, 3. Вседоброзичливий 4. Буття». Будь-який «Бог», про який згадується в більшості контекстів філософії релігії, повинен мати вищезазначені чотири характеристики, в тому числі бути «Істотою». Відзначимо, що цей список не є вичерпним. Існують і інші характеристики певних «Бога», які не включені, наприклад, «всюдисущий».

    Перш за все, між «Богом» та цими чотирма характеристиками існує простий зв'язок «якщо». Тобто, якщо Х є «Богом», X повинен володіти всіма чотирма характеристиками. Проте, згідно з вищевказаним твердженням, існування цих чотирьох характеристик разом на Y може бути недостатньо, щоб привести до висновку, що Y є «Богом». Однак неіснування однієї або декількох з чотирьох характеристик на об'єкті Z достатньо, щоб привести до аргументу, що Z не є «Богом», який ми визначили вище.