Skip to main content
LibreTexts - Ukrayinska

4.1: Берешит — Відкриття Тори

  • Page ID
    52591
  • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}} } \) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!-\!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash {#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{\ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)

    Читання перше: Берешит (1:1-3) — Відкриття Тори

    Це читання дає дві історії створення з єврейського священного тексту - Танах. Цей розділ розділений на дві абсолютно різні версії створення світу і перших людських істот. Якщо студенти знайомі з цим текстом через християнську традицію, важливо пам'ятати, що єврейська версія дещо інша, оскільки вона часто перекладається по-різному. Перша відмінність, яку слід зазначити, полягає в тому, що слово Адам (адхам) не є власним ім'ям, як це прийнято вважати в християнській культурі. Слово адхам на івриті просто означає земну істоту, тому воно означає людину загалом і не є власним ім'ям.

    По-друге, тут дві історії. Перший звіт про створення йде від Буття 1:1 до 2:3. Потім у Бутті 2:4 починається друга історія створення, яка переказує історію, але цього разу трохи інакше,

    Основні відмінності між ними включають стиль і тон написання, описи Бога (Елохім або Адонай на івриті) та порядок створення. Зверніть увагу, коли Адам і Єва (Ішах на івриті) створюються в кожній історії. Відзначимо також, що історія Райського саду і Дерева Пізнання добра і Зла згадуються лише у другому оповіданні.

    Перша історія створення (Бут. 1:1-2:3) дуже організована і структурована - все творіння відбувається протягом шести днів, а потім Бог відпочиває на сьомий день. Чоловік і жінка створені одночасно, і є останнім актом творіння — вся земля підготовлена до їх приходу. Бог також здається більше духом або потужною силою, без людських характеристик.

    Друга історія створення (Бут. 2:4-2:25) починається прямо в середині створення в Райському саду (в першому оповіданні не згадується конкретне місце). Адам і земля вже є, але немає Єви, ні рослин, ні тварин. Тоді Бог йде про створення всіх цих речей, щоб земля була повністю створена, але Єви все ще немає. Тоді Бог вирішує дати Адаму конкретні вказівки про те, щоб не їсти з Дерева Знання добра і Зла. Після того, як Єва створена, щоб бути «помічником Адама», вони в кінцевому підсумку їдять з дерева і отримують покарання, включаючи вигнання з Саду.

    Зверніть увагу на дві історії і те, як вони схожі і відрізняються один від одного.

    Буття

    Спочатку Бог створив небо і землю. А земля була незруйнована та порожня, а темрява була на обличчі глибин, і дух Божий витав над лицем води. І було світло. І побачив Бог світло, що було добре, і Бог розділив світло від темряви. І Бог покликав світло день, а темряву назвав Ніч. І був вечір, і був ранок, одного дня.

    І Бог сказав: «Нехай буде твердь посеред вод, і нехай вона розділить води від вод». І створив Бог твердь, і розділив води, що під твердом твердом, від вод, що над твердом, і так сталося. І Бог назвав небесну твердь. І був вечір, і був ранок, другий день.

    І Бог сказав: «Нехай води під небом будуть зібрані разом до одного місця, і нехай з'явиться суха земля». І це було так. І покликав Бог сушу землю Землю, і збирання вод назвав Він морем. І побачив Бог, що добре. І сказав Бог: «Нехай земля покладе траву, траву, що дає насіння, і плодове дерево, що приносить плоди за своїм родом, що його насіння, на землі». І це було так. І принесла земля траву, траву, що дає насіння за родом своїм, і дерево, що приносить плоди, що насіння його, за родом її, і побачив Бог, що добре. І був вечір, і був ранок, третій день.

    І Бог сказав: «Нехай будуть вогні на небосхилі, щоб розділити день від ночі; і нехай вони будуть знаками, і на пори року, і днями і роками; і нехай вони будуть для світла на небі, щоб дати світло на землі». І це було так. І створив Бог два великі вогні: велике світло, щоб правити днем, і менше світло, щоб правити вночі, і зірки. І поставив їх Бог на тверді небесній, щоб дати світло на землю, і панувати над днем і вночі, і щоб розділити світло від темряви. І побачив Бог, що добре. І був вечір, і був ранок, четвертий день.

    І сказав Бог: «Нехай води рояться роями живих істот, і нехай птаха летить над землею на відкритому небосхилі небесному. І створив Бог великих морських чудовиськ, і всяку живу істоту, що повзає, якою роїлися води, за родом своїм, і всяку крилату птицю за родом її. І побачив Бог, що добре. І Бог благословив їх, кажучи: «Плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте води в морях, і нехай птаха розмножується на землі». І був вечір, і був ранок, п'ятий день.

    І Бог сказав: «Нехай земля виведе живих істот за своїм родом, худобою і повзучим, і кращим із землі за своїм родом, і худобу за своїм родом, і всяке, що повзає по землі за своїм родом; і Бог побачив, що це добре. І Бог сказав: «Давайте зробимо людину за своїм образом, за нашою подобою; і нехай вони панують над рибками епохи, і над птаством повітряним, і над худобою, і над усією землею, і над усією повзучою річчю, що повзає по землі». І Бог створив людину за Своїм образом, за образом Божим створив Його; чоловік і жінка створив Він їх. І Бог благословив їх, і Бог сказав їм: «Плодіться, і розмножуйтеся, і поповнюйте землю, і підпорядковуйте її; і пануйте над морськими рибами, і над птаством повітряним, і над усім живим, що повзає по землі». І Бог сказав: «Ось, Я дав вам кожну траву, що дає насіння, що на лиці всієї землі, і всяку правду, в якій є плід дерева, що дає насіння, - вам воно буде для їжі; і кожній земній звірині, і кожному птаству повітря, і до всього, що повзе по землі, де жива душа, я дав кожну зелену траву для їжі». І це було так. І Бог бачив усе, що Він створив, і ось це було дуже добре. І був вечір, і був ранок, шостий день.

    І закінчилося небо і земля, і все військо їх. А сьомого дня Бог закінчив Свою роботу, яку Він зробив, і відпочив сьомого дня від усієї Свої праці, яку Він зробив. І благословив Бог день сьомий і освятив його, бо в ньому Він відпочивав від усієї Свої праці, яку Бог творив. Оце покоління неба і землі, що вони були створені, в день, коли Господь Бог створив землю і небо. (*кінець міфу про перше створення)

    Отримайте доступ до тексту, розташованого тут: